Az animációs képzésről

08_44

Patrovits Tamás, animációs szakvezető

A képzés célja, hogy szakmai képesítést adjon azon jelentkezőknek, akik kreatívan gondolkodnak és érdeklődnek az animáció, a vizuális és előadóművészetek, valamint a képtervező és mozgóképes számítógépes programok gyakorlati alkalmazása iránt.

Pontos elnevezése: Mozgókép és animációkészítő nappali tagozatos, emelt szintű, 2 év folyamatos OKJ-s szakképzés

A két éves képzés során a növendékek megismerkednek az animáció alapjaival, a legfontosabb elméleti és gyakorlati tudnivalókkal, elsajátítják mindazon szakmai ismereteket, melyeket a sikeres szakvizsgát követő munkáikban alkalmazni tudnak.

A diákok két tanév 2-2 szemeszterében teljesítenek, félévente nyilvános, előre meghirdetett „Kipakolásokon” prezentálják a félév során elkészített feladataikat.

A tantárgyi képzéshez előírt szakmai gyakorlatok is tartoznak. Lehetőségeink szerint több nyári szakmai tábort is szervezünk, ezeknek esetleges költségeit azonban a diákoknak is viselniük kell, amelynek összege 30.000Ft.

Fontos tudnivaló, hogy a képzés nem csupán digitális képzés, azaz számos olyan gyakorlat van, amikor a diákoknak papíron és hagyományos eszközökkel (ceruza, szén, festékek, filcek) kell a munkákat megvalósítani.  Éppen ezért a diákoknak az első tanév elején kötelező rajzi eszközöket, ún. „kezdő csomagot” kell vásárolniuk, amelynek ára 30.000-50.000Ft.

A képzés során számos szoftvert tanítunk: a Photoshop, az Illustrator, a Flash,  az After Effects, az inDesign ismerete ugyanúgy a képzés alapjai közé tartoznak, mint a speciális animációs programok: az Anime Studio Pro vagy a TVPaint. A képzés mégsem csupán számítógépes ismeretek átadásáról szól.  Az oktatás végigvezeti a diákot az animációs alkotófolyamat állomásain: az ötlettől a képpontig, a forgatókönyvtől a mozdulattervezésen át a hangosításig. A számítógépes programok mellett kiemelt szerepet kapnak a hagyományos kézi rajzolás, festés eljárásai, és a térbeli, plasztikában való gondolkodás is.
A diákok hazai és külföldi művészeti alkotótáborokban és film-fesztiválokon kapnak lehetőséget ismereteik elmélyítésére. Együttműködünk az erdélyi Filmtett Alkotótáborral, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékével, a BuSho Filmfesztivál itthon és külföldön szervezett alkotótáboraival és a Primanima Nemzetközi Animációsfilm Fesztivállal.

Tanáraink az elmúlt tíz évben számos olyan diáknak nyújtottak animációs képzést, akik később a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy más magyar és külföldi felsőfokú művészeti iskola diákjai lettek. Az Illyés Művészeti Akadémia képzése azonban mégsem csupán felvételi előkészítő. Célunk olyan tudás átadása, amit a diákok a két éves oktatás után azonnal alkalmazni tudnak.

Szakmai gyakorlat

Szakmai gyakrolat a 2013-as Filmtett workshopon

Az képzés során a diákoknak szakmai gyakorlaton kell résztvenniük. Filmes szervezetekkel és filmfesztiválokkal együttműködve filmversenyeket, workshopokat szervezünk. (Kép: szakmai gyakorlat a 2013-as nyárádszentlászlói Filmtett workshopon.)

 

Itt is jártunk: Animafest – Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, Zágráb.